Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Σεξ και άσθμα: Μήπως έχετε... αλλεργία στο σεξ;

Η αλλεργία στην άσκηση είναι μία από τις λιγότερο γνωστές αλλεργίες, που όμως μπορεί να αποβεί επικίνδυνη εάν δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Όσο περίεργο και αν ακούγεται σε αλλεργικούς και μη, υπάρχουν άνθρωποι που εκδηλώνουν συμπτώματα άσθματος μετά από άσκηση, έντονο περπάτημα, ανέβασμα σκάλας, κ.ο.κ. 

Έτσι λοιπόν, ως μία άλλη μορφή άσκησης, το σεξ μπορεί να πυροδοτήσει μία τέτοια κρίση άσθματος και να αναγνωριστεί ως αίτιο ακόμη δυσκολότερα, μιας και ως θέμα για κάποιους αποτελεί ταμπού, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να το συζητήσουν ακόμη και με τον ιατρό τους. Υπάρχουν πολλοί ακόμη πάσχοντες που δεν συνειδητοποιούν τη σύνδεση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και αναπνευστικών συμπτωμάτων, και αυτό αποτελεί έναν ακόμη βασικό παράγοντα δύσκολης διάγνωσης.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη για τη σύνδεση αλλεργικών αντιδράσεων και σεξουαλικής δραστηριότητας, προέκυψε πως ναι μεν οι περισσότερες αντιδράσεις αφορούσαν αλλεργικά συμπτώματα οφειλόμενα στα σωματικά υγρά και το λάτεξ (αλλεργία στο σπέρμα - υπερευαισθησία στο ανθρώπινο σπερματικό πλάσμα, αλλεργία στο λάτεξ, κ.ά.), όμως υπήρξαν και κάποιες - λιγότερες - περιπτώσεις που έκαναν λόγο για αναπνευστικά συμπτώματα.

Η δυσαναλογία αυτή μεταξύ αναπνευστικών, και λοιπών αλλεργικών συμπτωμάτων οφειλόμενων στο σεξ, επιβεβαιώνει πως το άσθμα αποτελεί ένα από τα συμπτώματα που δύσκολα συνδέει κάποιος με το σεξ, τόσο λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, όσο και απροσεξίας. Μία δύσπνοια κατά τη διάρκεια του σεξ είναι εύκολο να αποδοθεί στην κακή φυσική κατάσταση, στο κάπνισμα, στα παραπάνω κιλά, και σε πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις επιδόσεις μας. Ωστόσο εάν νιώσουμε δύσπνοια ή άλλα αναπνευστικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πράξης, οφείλουμε να εξετάσουμε την περίπτωση της αλλεργίας στην άσκηση, και συνεπώς στο σεξ.

Η έγκαιρη διάγνωση του άσθματος που σχετίζεται με το σεξ μπορεί όχι μόνο να σώσει ή να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πάσχοντα, αλλά και να τονώσει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού η οποία συνήθως επηρεάζεται λόγω της δυσκολίας που προκαλούν τα συμπτώματα κατά την πράξη. Εάν υποπτεύεστε πως πάσχετε από άσθμα οφειλόμενο στην άσκηση ή το σεξ, συζητήστε το ανοιχτά με τον ειδικό Αλλεργιολόγο σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες σύμφωνα με το ιστορικό σας.


Πηγή μελέτης: PubMed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου