Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Αλλεργίες και superfoods: Ποια πρέπει να προσέξετε

Όπως οι περισσότεροι μπορεί ήδη να γνωρίζετε, αλλεργία μπορεί να προκαλέσει το οτιδήποτε – ακόμη και το ίδιο το νερό. Δεν υπάρχει κάποια τροφή η οποία να είναι 100% ασφαλής για ένα εν δυνάμει αλλεργικό άτομο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορεί να είναι πιο αλλεργιογόνες από κάποιες άλλες. Παρακάτω λοιπόν θα ασχοληθούμε με τα superfoods που πρέπει να προσέξουν οι αλλεργικοί μας φίλοι – όχι μόνο αυτοί που πάσχουν από τροφικές αλλεργίες, αλλά όλοι, καθώς όπως θα δούμε κάποιες μορφές αλλεργιών σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης τροφικής αλλεργίας.

1. Οι ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, η πιο διάσημη κατηγορία superfoods, βρίσκονται παντού – από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα των εορτών, μέχρι τις σοκολάτες, τις πραλίνες, τις κρέπες, τα μπισκότα, τα παγωτά, τις σαλάτες, και πολλά συσκευασμένα σνακ του εμπορίου, που εάν δεν περιέχουν κάποιον ξηρό καρπό, πιθανότατα να περιέχουν ίχνη του.

Οι ξηροί καρποί συναντώνται πολύ συχνά σε συσκευασίες mix, ως πρόταση υγιεινού σνακ, προσοχή όμως: Εάν είστε, ή υποψιάζεστε πως είστε αλλεργικός σε κάποια τροφή, αποφύγετε τέτοια mix. Καλό είναι εάν παρουσιάσετε αντίδραση, να μπορέσετε εύκολα να ταυτοποιήσετε το αλλεργιογόνο.

Ενημερωτικά, ειδικά όσον αφορά το φιστίκι, η σίελος έχει την ικανότητα να συγκρατεί μία από τις πιο αλλεργιογόνες πρωτεΐνες του (Ara h 1) για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση, περίπου στο 10% των ανθρώπων, γεγονός που μεταξύ άλλων σημαίνει ότι η όποια αντίδραση μπορεί να παρουσιαστεί και ώρες αργότερα.

2. Οι σπόροι chia

Οι σπόροι Chia είναι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι από το φυτό Salvia hispanica, το οποίο σχετίζεται με την μέντα. Αποτελούν πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, με 60% α' λινολενικό οξύ, και συγκαταλέγονται στα πιο διάσημα superfoods. Συναντώνται συνήθως σε μπάρες δημητριακών, ψωμιά και σαλάτες, αλλά πολύ συχνά χρησιμοποιούνται και σε διάφορα ροφήματα και smoothies.

Παρόλο που πρόκειται για τρόφιμο, ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στα άτομα με αναπνευστικές αλλεργίες, καθώς έχουν παρατηρηθεί ορισμένα περιστατικά με δερματικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση σπόρων chia, οι οποίες μάλιστα εκδηλώθηκαν και κλιμακώθηκαν 2 ημέρες μετά τη λήψη της υπερτροφής.

3. Ο παπαρουνόσπορος

Ο σπόρος της παπαρούνας πίνεται βρασμένος σαν ρόφημα, αλλά χρησιμοποιείται και στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική όπως άλλοι σπόροι-superfoods. Οι πάσχοντες από αναπνευστικές αλλεργίες της άνοιξης οφείλουν να προσέξουν ιδιαίτερα, καθώς ο παπαρουνόσπορος περιέχει ομόλογα της πρωτεΐνης Bet v 1 και της προφιλίνης, γεγονός που συνεπάγεται ενδεχόμενη διασταυρούμενη αντίδραση με άλλα φυτά που περιέχουν αυτά τα αλλεργιογόνα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με μία έρευνα αλλεργιογένεσης που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τον παπαρουνόσπορο, 9 στους 11 ασθενείς παρουσίασαν επίσης αλλεργία στη σημύδα, την αρτεμησία και τα αγροστώδη, αναφέροντας εποχικά συμπτώματα αλλεργίας.

4. Το σουσάμι

Το σουσάμι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, λιγνάνη, πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, και βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, συσκευασμένα και μη. Πολύ σύνηθες σνακ-υπερτροφή αποτελεί φυσικά και το ταχίνι, μία κουταλιά του οποίου περιέχει περισσότερο σουσάμι απ’όσο θα καταναλώναμε σε άλλες τροφές.

Το σουσάμι ωστόσο, παρά τα οφέλη που προσφέρει στη διατροφή και την υγεία μας, από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μπήκε και επίσημα στη λίστα των πιο αλλεργιογόνων τροφών, και σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τα τρόφιμα που περιέχουν σουσάμι θα υπόκεινται σε συγκεκριμένες ρυθμιστικές απαιτήσεις για τα αλλεργιογόνα τροφίμων, και θα πρέπει να το αναγράφουν στα συστατικά τους επισημαίνοντας τον κίνδυνο αλλεργίας.

Οι πιο συνήθεις αντιδράσεις αλλεργίας ή ακόμη και δυσανεξίας στο σουσάμι, είναι κυρίως η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, αλλά και ο κνησμός στο λαιμό ή στο στόμα, ο βήχας, και η ερυθρότητα στο πρόσωπο. Φυσικά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν μεμονωμένα ή και συνδυαστικά, αλλά σε κάθε περίπτωση κάθε εν δυνάμει αλλεργικός ασθενής οφείλει να είναι προετοιμασμένος και ενήμερος ώστε να αποφύγει τυχόν επιδείνωση.

Τέλος, κάποιες άλλες υπερτροφές για τις οποίες θα επιστήσω την προσοχή στους πολύ αλλεργικούς μας φίλους, είναι η σημύδα και η εχινάκεια, φυτά τα οποία πολύ συχνά συνηθίζεται να καταναλώνονται ως ροφήματα. Στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί περιστατικά αναφυλαξίας και άσθματος μετά την κατανάλωση εχινάκειας, όμως και η σημύδα η οποία είναι αρκετά δημοφιλής ως ρόφημα τα τελευταία χρόνια, καλό θα ήταν να αποφεύγεται ή έστω να καταναλώνεται με μέτρο από τους αλλεργικούς στη γύρη της.

Συνοπτικά, κάποιες σημαντικές συμβουλές για την πρόληψη και τον εντοπισμό μίας τροφικής αλλεργίας για πρώτη φορά, είναι: 

Μην αγνοείτε συμπτώματα όπως το κοιλιακό άλγος, η διάρροια, ή τα εξανθήματα μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής

Μην τρώτε σύνθετες τροφές σε περίπτωση που υποπτεύεστε αλλεργία σε κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο (για παράδειγμα, μη φάτε χοιρινό με σάλτσα, καταναλώστε σκέτο χοιρινό και σε πολύ μικρή ποσότητα εάν υποψιάζεστε πως αυτό σας πειράζει)

Μην πιέζετε το παιδί σας να καταναλώσει ένα φαγητό που συνεχώς σας αρνείται – ενδέχεται να είναι «άμυνα» του οργανισμού του ενάντια σε αλλεργία

Μη δοκιμάζετε πολλά άγνωστα και σύνθετα φαγητά την ίδια ώρα ή μέρα

Σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιας τροφικής αλλεργίας που σας συμβαίνει για πρώτη φορά, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η άμεση πρόσβαση σε κάποιο νοσοκομείο ή χώρο περίθαλψης. Ωστόσο, πολύ σημαντική είναι η ενημέρωση – τόσο η δική σας ενημέρωση για την πρόληψη και αποφυγή τέτοιων περιστατικών, όσο και η ενημέρωση του περίγυρού σας, εάν ήδη γνωρίζετε πως έχετε συγκεκριμένες αλλεργίες.

Ειδικότερα εάν γνωρίζετε πως έχετε αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, να εφιστάτε την προσοχή του εκάστοτε οικοδεσπότη, ή του μάγειρα και των υπαλλήλων του καταστήματος, σε περίπτωση που γευματίζετε έξω. Εάν έχετε για παράδειγμα αλλεργία σε κάποιο superfood, σκεφτείτε ότι στο μπλέντερ που έφτιαξαν το δικό σας smoothie, μπορεί πριν να έφτιαχναν ένα άλλο, το οποίο να περιείχε το superfood στο οποίο είστε αλλεργικοί, οπότε και είναι πολύ πιθανό να έχετε πρόβλημα. Επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση των superfoods όπως το σουσάμι, οι ξηροί καρποί, και οι διάφοροι σπόροι, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού, ο οικοδεσπότης ή ο χώρος εστίασης οφείλουν να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί για τα τυχόν «ίχνη» που μπορεί να περιέχονται σε άλλα υλικά με τα οποία θα φτιάξουν το γεύμα σας.

Η λέξη-κλειδί στην κατηγορία των τροφικών αλλεργιών είναι η ενημέρωση. Εάν υποψιάζεστε πως είστε αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο, συμβουλευτείτε τον Αλλεργιολόγο σας, ώστε να σας καθοδηγήσει με τα κατάλληλα τεστ και φαρμακευτική αγωγή. Με την κατάλληλη ενημέρωση και προετοιμασία, οι τροφικές, όπως και πολλές άλλες αλλεργίες, μπορούν να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν με επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου