Εν συντομία, και δυστυχώς για τους αλλεργικούς φίλους, ναι.
Εάν πάσχετε από κάποια τροφική αλλεργία, τα φιλιά και η σεξουαλική δραστηριότητα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Σύμφωνα με περιστατικό που σημειώθηκε, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Allergy, Asthma & Clinical Immunology, άνδρας που έπασχε από τροφική αλλεργία στο φιστίκι, έπαθε αλλεργικό σοκ έπειτα από σεξουαλική δραστηριότητα με τον φίλο του, ο οποίος είχε φάει φιστικοβούτυρο πριν την επαφή.
Οι δύο άνδρες, που γνωρίστηκαν σε εφαρμογή γνωριμιών, κανόνισαν ραντεβού χωρίς να γνωρίζουν πολλά ο ένας για τον άλλον. Ο ένας εκ των δύο έπασχε από τροφική αλλεργία στο φιστίκι, καθώς και από αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Ο άλλος άνδρας, μη γνωρίζοντας το ιστορικό του παρτενέρ του, και έχοντας καταναλώσει φιστικοβούτυρο πριν την επαφή, έγινε η αιτία που το στοματικό σεξ του ζευγαριού μετατράπηκε σε εφιάλτη.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της διείσδυσης, ο αλλεργικός άνδρας παρουσίασε συμπτώματα έντονης δύσπνοιας και λιποθύμησε. Ο φίλος του κάλεσε αμέσως ιατρική βοήθεια, η οποία έφτασε 45 λεπτά αργότερα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν αρκετές δόσεις επινεφρίνης και λοιπών φαρμάκων για την επαναφορά του ασθενούς. Παρόλα αυτά, την επόμενη ημέρα δυστυχώς ο ασθενής δεν τα κατάφερε, καθώς μετά το σοκ υπέστη υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια η οποία οδήγησε σε θανατηφόρα πνευμονία.
Η σεξουαλική δραστηριότητα ωστόσο μπορεί να πυροδοτήσει αναφυλαξίες ποικίλων ειδών, πέραν των τροφικών. Μερικά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία κατά τη διάρκεια του σεξ είναι η υπερευαισθησία στο λάτεξ, η συστηματική αλλεργία στο ανθρώπινο σπέρμα, η αλλεργία στα φάρμακα (τα οποία μεταφέρονται μέσω των σωματικών υγρών), το σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου, και η αλλεργία στην άσκηση. Η σεξουαλική δραστηριότητα από μόνη της επίσης, μπορεί να προκαλέσει άσθμα και λοιπά συμπτώματα σε ασθενείς με αναπνευστικές αλλεργίες (sexercise-induced asthma ή honeymoon asthma).
Οι ασθενείς λοιπόν με αλλεργία σε τροφές ή φάρμακα, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα ήδη από το πρώτο τους φιλί με το άτομο το οποίο έχει προσλάβει τη συγκεκριμένη τροφή ή φάρμακο. Τα συμπτώματα από το φιλί είναι συνήθως ήπια προς μέτρια, με το τοπικό αγγειοοίδημα ή κνίδωση ως βασικότερα. Αυτό ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί και κάποια σοβαρότερη αλλεργική αντίδραση. Ειδικά η σίελος, έχει την ικανότητα να συγκρατεί μία από τις πιο αλλεργιογόνες πρωτεΐνες του φιστικιού (Ara h 1) για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση, περίπου στο 10% των ανθρώπων.
Παρά το τραγικό τέλος του, το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αναφορά στους αλλεργικούς ασθενείς αλλά και όλους όσοι μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν μία αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον. Η γνωστοποίηση των αλλεργιών μας σε οποιοδήποτε άτομο συναναστρεφόμαστε (ερωτικό παρτενέρ, φίλο, οικοδεσπότη, σερβιτόρο, κ.ο.κ.), αλλά και η έγκαιρη χορήγηση ένεσης αδρεναλίνης, είναι σωτήριοι παράγοντες σε τέτοιες περιπτώσεις. Εάν πάσχετε από κάποια αλλεργία, συμβουλευτείτε τον ειδικό Αλλεργιολόγο σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τον τρόπο χρήσης των φαρμάκων αλλά και θα σας κατευθύνει για περαιτέρω πρόληψη.
*Πηγή είδησης του άρθρου: https://www.univadis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου