Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός ή αλλεργία;

Αγαπητοί αναγνώστες, εν όψει της πανδημίας που έχει επέλθει και δεδομένου ότι η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, θα ήθελα να σας επισημάνω κάποια πράγματα ώστε να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ αλλεργιών και κορωνοϊού.
Κάθε βήχας δε σημαίνει κορωνοϊό, και κάθε φτέρνισμα δε σημαίνει αλλεργία. Τα κύρια συμπτώματα του κορωνοϊού είναι πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή, ενώ στην αλλεργία έχουμε συμπτώματα όπως βήχα, φτέρνισμα, συνάχι, δυσκολία στην αναπνοή, αλλά χωρίς πυρετό. Γενικότερα, συνήθως οι αλλεργίες επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, εκτός αν είστε από τους αλλεργικούς που εμφανίζουν συμπτώματα για πρώτη φορά. 

Για να διαπιστωθεί εάν πρόκεται για εποχική αλλεργία, κοινό κρυολόγημα, ή κορωνοιό, θα πρέπει να κάνουμε διαφορική διάγνωση. Η βασική διαφορά που θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες για κορωνοϊό, είναι ο πυρετός και η γενική κατατονία (κόπωση, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή), ωστόσο σημαντικό είναι να διευκρινίσουμε πως και στην αλλεργία, σε περίπτωση που υπάρξει επιπλοκή ρινίτιδος, μπορεί να προκληθεί ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα, οι οποίες συνυπάρχουν με πυρετό.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του αν παρουσιάζετε πυρετό, είναι σημαντικό, κλείνοντας το ραντεβού με τον ειδικό αλλεργιολόγο σας, να μη παραλείπετε τη χρήση μάσκας στην καθημερινότητά σας αλλά και κατά την παραμονή σας σε ιατρικούς χώρους (σε περίπτωση που όντως νοσείτε και δε το γνωρίζετε επιβεβαιωμένα), καθώς και να ακολουθείτε πιστά τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής με τακτικό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση των αντικειμένων καθημερινής χρήσης σας (κινητό τηλέφωνο, πληκτρολόγιο υπολογιστή, τσάντα, παπούτσια, κ.ά.).

Στην αλλεργία όπως και στον κορωνοϊό, η καθαριότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Λάβετε τα μέτρα σας, προστατεύστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, και θα μειώσετε σημαντικά το ποσοστό κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου