Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Φθινοπωρινές αλλεργίες και παιδιά

Κάθε εποχή του χρόνου έχει τις ιδιαιτερότητές της όσον αφορά τις αλλεργίες. Μιας και βρισκόμαστε πλέον λοιπόν στο φθινόπωρο, και επειδή αυτή την εποχή αρχίζουν και τα σχολεία, στο παρακάτω άρθρο θα μιλήσουμε για τις διάφορες μορφές αλλεργίας που παρουσιάζονται το φθινόπωρο, επιμένοντας σ'αυτές που αφορούν τα παιδιά και το σχολικό περιβάλλον. 

Αν και η κατ'εξοχήν εποχή ανθοφορίας είναι η άνοιξη, υπάρχουν φυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο. Τέτοια είναι το γνωστό περδικάκι (parietaria), που ανθίζει άνοιξη και φθινόπωρο, όπως επίσης και η αρτεμησία (αψιθιά), το χρυσάνθεμο και άλλα της ίδιας οικογένειας. Από Νοέμβριο βέβαια ανθίζει και το κυπαρίσσι.

Επειδή όμως έχουμε πολλά είδη στην Ελλάδα (εγχώρια και εισαγώμενα), η ανθοφορία του κυπαρισσιού κρατάει μέχρι και την άνοιξη. Γι'αυτό μην απορήσετε αν φτερνίζεστε το φθινόπωρο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για ιογενή λοίμωξη.

Το φθινόπωρο όμως, αρχίζουν και οι βροχές, οπότε κατά συνέπεια έχουμε αυξημένη υγρασία στο περιβάλλον, ενώ παρουσιάζεται και αύξηση των μυκήτων εντός και εκτός οικίας (π.χ. η μυρωδιά που έχει το χώμα μετά τη βροχή, συνήθως αποδίδεται στους μύκητες του εδάφους).

Βέβαια, μη ξεχνάμε ότι τώρα που αρχίζει και δροσίζει ο καιρός και κλείνουμε τα σπίτια μας, βάζουμε τα χαλιά μας, τις μοκέτες, κ.ό.κ - ίσως αργότερα ανάψουμε και τα καλοριφέρ - δημιουργούμε το καταλληλότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη ακάρεων οικιακής σκόνης και μυκήτων εσωτερικού χώρου, δεδομένης και της υγρασίας που έχουμε στο σπίτι. 

Λαμβάνοντας υπ'όψιν λοιπόν και την έναρξη των σχολείων, θεωρείται απαραίτητο να επισημάνουμε το αναγκαίο του καλού καθαρισμού των χώρων και κατά συνέπεια και των σχολικών αιθουσών, ούτως ώστε να αποφύγουμε τα αλλεργιογόνα εξωτερικού και εσωτερικού χώρου.


Τέτοια είναι η σκόνη, τα διάφορα έντομα, οι κατσαρίδες ή ακόμη και τα μεγαλύτερα ζωάκια που εισέρχονται στο εσωτερικό του σχολείου με αποτέλεσμα το αυξημένο φορτίο αλλεργικών ουσιών που οδηγεί στην παρουσία κρίσεων αλλεργικού βρογχικού άσθματος στους ευαίσθητους μαθητές.

Σ'αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε και διαφορική διάγνωση, για να διαπιστώσουμε το αν το παιδί έχει αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα ή απλά πάσχει από το κοινό κρυολόγημα του φθινοπώρου, καθώς ως γνωστόν έχουμε αύξηση νοσηρότητος στις παιδικές λοιμώξεις.

Αν το παιδί έχει και πυρετό, τότε απομακρυνόμαστε από τις αλλεργίες, εκτός βέβαια αν υπάρχουν επιπλοκές (π.χ. ιγμορίτιδα, ωτίτιδα), οφειλόμενες στο μπούκωμα της μύτης.

Επιπλέον, καλό θα ήταν να τονιστεί πως επειδή τα παιδιά είναι μακριά από την επίβλεψη των γονέων κατά τη διάρκεια του σχολείου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, με ενημέρωση των υπευθύνων του σχολείου για όσα έχουν τροφικές ή άλλες σοβαρές αλλεργίες.

Οι αρμόδιοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να γνωρίζουν τους τρόπους επείγουσας αντιμετώπισης, όπως είναι η χορήγηση αδρεναλίνης, κορτιζόνης, αντιϊσταμινικών, βρογχοδιασταλτικών, κλπ. (αφού βεβαίως και ο ιατρός που παρακολουθεί το παιδί έχει ενημερώσει για το πρόβλημα υγείας και τους τρόπους αντιμετώπισής του σε ανάλογες περιπτώσεις).

Προσοχή επίσης απαιτείται και στην άσκηση, από τα άτομα που πάσχουν από άσθμα ή αναφυλαξία σ'αυτήν (καθώς ειδικά η τελευταία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη), ενώ τα αλλεργικά παιδιά καλό θα ήταν να αποφεύγουν τις έντονες μυρωδιές από τα χημικά υγρά, τη σκόνη της κιμωλίας ή την οσμή των μαρκαδόρων.

Γενικώς, ένας αλλεργικός μαθητής καλό θα ήταν να φέρει επάνω του ταυτότητα αλλεργικού ασθενούς έτσι ώστε σε οποιαδήποτε περίπτωση ανάγκης να μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα από τον ιατρό ή το νοσηλευτή του σχολείου. Ιδιαίτερα για τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές μορφές αλλεργίας (φαρμακευτική, τροφική, ή αλλεργία σε τσιμπήματα εντόμων), κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω μερικά αποτελέσματα ερευνών, τα οποία θα μας δώσουν μία γενική εικόνα των ποσοστών αλλεργίας στα παιδιά. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, 1 στα 4 παιδιά πάσχει από κάποια αλλεργία, 1 στα 8 παιδιά έχει άσθμα, ενώ 5 στα 100 έχουν τροφική αλλεργία.
Όμως, με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και την πλήρη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και ιατρού, όλα θα είναι υπό έλεγχο, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας.

(Το άρθρο μου μπορείτε να διαβάσετε και στο iatropedia, κάνοντας κλικ εδώ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου