Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Οι 4 μορφές αλλεργίας που πρέπει να μάθεις

Πολλές φορές στο παρελθόν αλλεργικά περιστατικά περνούσαν απαρατήρητα. 
Σήμερα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η μεγαλύτερη εγρήγορση τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών έδωσε στο πρόβλημα της αλλεργίας την πραγματική του διάσταση.

Ένα στα τέσσερα άτομα σε κάποια φάση της ζωής τους θα εμφανίσουν κάποια μορφή αλλεργίας. Όπως αναφέρει ο αλλεργιολόγος Νίκος Ι. Τσαπτσίνος, "Αφού μελετηθεί το ιστορικό του ασθενούς και η τελική διάγνωση, που θα γίνει με τα αλλεργικά επιδερμικά ή ενδοδερμικά τεστ και τις εξετάσεις αίματος, θα αποφασιστεί από τον ειδικό αλλεργιολόγο και ο τρόπος θεραπείας του συγκεκριμένου ασθενούς. Τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας σήμερα, συνεχώς αυξάνουν σε ποσοστό επιτυχίας, ενώ για ορισμένα αλλεργιογόνα ξεπερνούν το 90%. Και αυτό γιατί τα σύγχρονα παρασκευάσματα είναι καθαρότερα και περιέχουν τα υπεύθυνα αντιγόνα που ερεθίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς."

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Συχνές είναι οι αλλεργίες που προκαλούνται από τρόφιμα. "Τα τροφικά αλλεργιογόνα, τονίζει ο κ. Τσαπτσίνος, δημιουργούν πρόβλημα όταν έρθουν σε επαφή με τη βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τροφικές αλλεργίες παρατηρούνται στα παιδιά, συχνότερα απ'ό,τι στους ενήλικες, επειδή η βλεννογόνος τους είναι ανώριμη. Το γάλα, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και τα πορτοκάλια είναι τα συνήθη αλλεργιογόνα στα παιδιά.
Τα κλινικά σημεία της τροφικής αλλεργίας πολλές φορές είναι τα ίδια με της απλής γαστρεντερίτιδας χωρίς πυρετό. Μετά τη λήψη της τροφής, από λεπτά εως και ώρες, μπορεί το άτομο να παραπονεθεί για στομαχική δυσφορία, φαγούρα στο στόμα, τάση εμετού ή και εμετό, διάρροια, αναφυλακτοειδή εξανθήματα στο δέρμα, πρήξιμο χειλιών, βλεφάρων, γεννητικών οργάνων, ενίοτε ρινίτιδα, ακόμα και κρίση άσθματος. Σπάνια έχει συμβεί και θανατηφόρο επεισόδιο από οίδημα λάρυγγος ή από αλλεργικό σοκ. Η καλύτερη θεραπεία στην τροφική αλλεργία είναι η πρόληψη."

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση καλλυντικών και χημικών ουσιών πολλαπλασίασε τις αλλεργικές δερματοπάθειες. "Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να οφείλεται στα καλλυντικά, στα διάφορα σαπούνια και σαμπουάν και στα ψεύτικα κοσμήματα.
Το ευχάριστο στην υπόθεση της διάγνωσης της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής είναι ότι μπορούμε να εντοπίσουμε το υπεύθυνο αλλεργιογόνο με τη δοκιμασία των Patch Test και να ενημερώσουμε τον ασθενή σχετικά, ώστε να αποφεύγει τα προϊόντα που περιέχουν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα.
Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι δεν υπάρχει αντιαλλεργικό προϊόν, παρά μόνο υποαλλεργικό. Να επιστήσω λοιπόν την προσοχή στους καταναλωτές: οι διάφορες κρέμες που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πρέπει να δοκιμάζονται προηγουμένως.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Θα ήθελα όμως να αναφέρω και μία μορφή κνιδώσεως του δέρματος, που οφείλεται στην πίεση του δέρματος από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα λάστιχα των εσωρούχων, η ζώνη στη μέση. Ακριβώς σε εκείνα τα σημεία μπορεί να εμφανιστούν κοκκινίλες, ακόμη και πρήξιμο, είτε αμέσως, είτε ύστερα από παρέλευση ωρών. Καλείται κνίδωση εκ πιέσεως αμέσου ή επιβραδυνόμενου τύπου.
Ορισμένα άτομα εμφανίζουν πόνους στις αρθρώσεις, οίδημα, ακόμα και πυρετό. Πολλά απ'αυτά τα άτομα, νομίζουν ότι πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, χωρίς σαφή εργαστηριακά ευρήματα, γι'αυτό τονίζω ότι χρειάζεται η συνεργασία των διαφόρων ειδικοτήτων για τη σωστή διάγνωση και την αντιμετώπιση του ασθενούς."

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Και οι φαρμακευτικές αλλεργίες όμως, μπορεί να αποβούν μερικές φορές επικίνδυνες για το αλλεργικό άτομο στο συγκεκριμένο φάρμακο. "Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλοι οι αλλεργικοί κινδυνεύουν από τη λήψη φαρμάκων. Και πάλι τονίζω ότι όταν ένα άτομο έχει μία μορφή αλλεργίας αυτό δε σημαίνει ότι θα έχει και την άλλη.
Προσοχή στα επικίνδυνα φάρμακα όπως η πενικιλίνη, η ασπιρίνη, οι σουλφαμίδες. Επίσης, τελευταία έχει παρατηρηθεί αυξημένη συχνότητα οιδημάτων στο πρόσωπο ατόμων που λαμβάνουν νεότερα αντιυπερτασικά του τύπου του μετατρεπτικού ενζύμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου