Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΤΕΣΤ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

Τι είναι τα αλλεργικά δερματικά τεστ και για ποιες αλλεργίες εκτελούνται;

   Τα αλλεργικά δερματικά τεστ είναι η διαγνωστική προσπέλαση για την ανεύρεση του αιτίου των αλλεργιών. Περιλαμβάνουν τις αναπνευστικές αλλεργίες (αλλεργική ρινίτις, άσθμα, επιπεφυκίτις), με σχεδόν 100% αποτελεσματικότητα, τις τροφικές αλλεργίες με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς και τις αλλεργίες σε σφήκες και μέλισσες, αλλά και στα φάρμακα, κλπ.

   Τα αλλεργικά δερματικά τεστ (prick tests), γίνονται στην έσω επιφάνεια του αντιβραχίονα ή και στην πλάτη, τοποθετώντας σταγόνες των αλλεργιογόνων ανά δύο-τρία εκατοστά και κάνοντας ελαφρύ νυγμό στο σημείο της σταγόνας (προσοχή: όταν έχει δερμογραφισμό ο ασθενής μπορεί να βγουν ψευδώς θετικά). Βέβαια, ο ασθενής πρέπει να έχει διακόψει τα αντιισταμινικά φάρμακα (χάπια, ρινικά spray ή κολλύρια), τουλάχιστον 4 ημέρες πριν, ενώ ακόμα απαιτείται προσοχή όταν λαμβάνονται ηρεμιστικα, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, κ.ο.κ.   Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων βγαίνει σε 10-15' με πλήρη αξιοπιστία σε περίπτωση αλλεργίας, και από το αποτέλεσμα των τεστ αποφασίζουμε και το είδος της απευαισθητοποίησης, ειδικά όσον αφορά στην αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Βέβαια, μπορεί να βρεθούν θετικά δερματικά τεστ, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα αρχίσουμε θεραπεία εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, και μόνο σε συνδυασμό με το ιστορικό του ασθενούς. Τα τεστ γίνονται από οποιαδήποτε ηλικία αν παραστεί ανάγκη (π.χ. για τροφικές αλλεργίες στα παιδιά), αλλά απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων γι'αυτή την ηλικία.   Τα αλλεργικά δερματικά τεστ είναι ασφαλή, ακίνδυνα, αξιόπιστα, ανώδυνα και άμεσα, και λιγότερο δαπανηρά από τις εξετάσεις αίματος (Rast tests). Είναι in vivo δοκιμασίες, που τις βλέπει και ο ίδιος ο ασθενής, με την προϋπόθεση να γίνονται από έμπειρο ιατρό και ει δυνατόν αλλεργιολόγο.

   Για την ορθή εκτίμηση των αποτελεσμάτων απαιτείται συνδυασμός ιστορικού και εξετάσεων αίματος, ειδικά σε περίπτωση δερμογραφισμού. Στα αλλεργικά δερματικά τεστ υπάγονται και τα patch test που γίνονται στην πλάτη για ανεύρεση αλλεργίας στα μέταλλα (νικέλιο, faux bijoux, κλπ), αρώματα, χημικές ουσίες, συντηρητικά, κ.ο.κ. Αυτά όμως γίνονται διαφορετικά και τα αποτελέσματά τους είναι εμφανή μετά από 2-3 ημέρες.

   Τέλος, επειδή οι περισσότεροι ασθενείς (και ιδιαίτερα τα παιδιά), εν αγνοία τους αισθάνονται φόβο με το άκουσμα της λέξης τεστ, να υπενθυμίσω ότι τα τεστ αυτά είναι ανώδυνα και ασφαλή.

11 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Τα αλλεργικά δερματικά τεστ είναι επιφανειακά και δεν πονάνε. Η αίσθηση είναι ένα ελαφρύ τσίμπημα (με την προϋπόθεση βέβαια, ότι γίνονται από ειδικό ιατρό που έχει εκπαιδευτεί πάνω σε αυτά).

   Διαγραφή
 2. Σε δημόσιο νοσοκομείο μου είπαν ότι πρέπει να κάνω εισαγωγή για τρεις ημέρες για να κάνω το τέστ γιατί τόσο πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα. Ρωτήστε τους, γιατί τόσο πολύ? Τι είδους τεστ είναι αυτό?

   Διαγραφή
 3. opios astenis xeri gia ton alergiologo tzovairi aristidi parakalo na grapsi stin selida. eimai astenis toy apo to 1989 /2001 ektote exo figi sto exoteriko kai exo xasi ta ixni toy thlefona k.l.p.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπορείς να πας να κάνεις τέτοιο τεστ χωρίς να έχεις δει κάποιο σύμπτωμα Απλώς για να είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις αλλεργία σε κάτι ή όχι και επίσης Που μπορώ να πάω να κάνω τέτοιο τεστ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τι σας πειράζει έστω και χωρίς συμπτώματα μπορείτε να τα κάνετε, αλλά δεν υπάρχει λόγος εφόσον δεν έχετε συμπτώματα.

   Διαγραφή
 5. πρέπει να είμαι νηστική για να δώσω αίμα για τα αλλεργικά τέστ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. πόσο κοστίζει ένα τέτοιου είδους τεστ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η τιμή εξαρτάται από τον αριθμό και το είδος των τεστ που θα κάνετε.

   Διαγραφή