Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Αλλεργίες του Πάσχα

Την περίοδο της άνοιξης, οι αλλεργικοί ασθενείς μας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να λάβουν προληπτικά μέτρα για τις διάφορες μορφές αλλεργίας, όπως είναι η αναπνευστική (ρινίτιδα - άσθμα - επιπεφυκίτιδα), οι τροφικές, και άλλες.

Επειδή οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν αντιαλλεργικά φάρμακα (όπως π.χ. αντιϊσταμινικά) λόγω της αλλεργικής ρινίτιδος, επιπεφυκίτιδος και του άσθματος και συνήθως στις πασχαλινές διακοπές ταξιδεύουμε στην επαρχία για τη διασκέδασή μας, θεωρώ σκόπιμο να τονίσω ότι ο συνδυασμός λήψεως φαρμάκων, αντιϊσταμινικών, κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και οδήγησης πρέπει να αποφεύγεται διότι υπάρχει συνέργεια φαρμάκων και αλκοόλ με αποτέλεσμα τη μείωση των αντανακλαστικών στην οδήγηση.


Γι'αυτό οι αλλεργικοί μας όταν είναι να οδηγήσουν, να μη λαμβάνουν χάπια αντιϊσταμινικά, και εννοείται να μην πίνουν αλκοολούχα ποτά. Εάν έχουν συμπτώματα αλλεργίας, να λαμβάνουν τα ειδικά σπρέυ για τη ρινίτιδα ή για το άσθμα, και εάν δεν αρκούν, μπορούν να λαμβάνουν χάπια κορτιζόνης από το στόμα σε περιπτώσεις ανάγκης.
Βέβαια, όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, είναι απαραίτητο το air condition και τα κλειστά παράθυρα, ενώ αν οδηγούν μηχανή, χρειάζεται οπωσδήποτε ειδικό κράνος για να καλύπτει μάτια και μύτη, ούτως ώστε να μην εισπνέουν τις γύρεις της ατμόσφαιρας που αφθονούν αυτή την εποχή.
Πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν φυσάει, και έχει και ζέστη, οι γύρεις κυκλοφορούν σε μεγάλη ποσότητα. Αν είναι κάποιος αλλεργικός πολύ ευαίσθητος, απαιτείται η μικρή ποσότητα γύρεων ανά κυβικό μέτρο για να του προκαλέσει συμπτώματα.


Βεβαίως πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι οι γύρεις είναι τα σπερματοζωάρια των φυτών και ειδικά των ανεμόφυλλων, αυτών δηλαδή που απαιτούν γονιμοποίηση για διαιώνιση του είδους μέσω του αέρα, και συνήθως οι γύρεις αυτές είναι ελαφριές και μεταφέρονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο παραγωγής τους.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη οι αλλεργικοί να έχουν το περδικάκι στην αυλή τους για να τους δημιουργήσει το άσθμα, αυτό μπορεί να συμβεί και από απόσταση.
Πάντως, τα όμορφα φυτά όπως η τριανταφυλλιά δε δημιουργούν συνήθως αλλεργίες.
Ακόμη και τα πεύκα που γεμίζουν τα πάντα με την κίτρινη σκόνη, σπάνια προκαλούν αλλεργίες (ρινίτιδα & άσθμα) διότι η γύρις τους είναι βαριά και κατακρημνίζεται.

Μπορεί η ηλιοφάνεια και ο αέρας να αυξάνουν τις γύρεις αλλά καμια φορά σε βροχερές ημέρες (με ήπια βροχόπτωση) οι γύρεις πλησιάζουν χαμηλά στο χώμα, που σημαίνει ότι και με την αυξημένη υγρασία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα.
Γι'αυτό, προσοχή στις εργασίες με τα κηπουρικά, και τη γενικότερη επαφή με το χώμα.
Κάποιες πρακτικές συμβουλές για τους αλλεργικούς όταν ασχολούνται με τον κήπο, είναι να φορούν ειδικά ρούχα (φόρμες), γάντια και μάσκα, ενώ όταν επιστρέφουν σπίτι να αφαιρούν τα ρούχα τους εκτός, και να ξεπλένουν το σώμα τους από τη γύρη (κεφάλι, μάτια, κλπ).
Όσο για τις νοικοκυρές, όταν αερίζουν το σπίτι, να το κάνουν μετά τις 11 το πρωί, και εώς τις 4 το απόγευμα, και να μην απλώνουν τα πλυμένα ρούχα έξω, διότι όταν τα μαζέψουν θα είναι γεμάτα γύρεις.


Θεωρείται απαραίτητο οι αλλεργικοί ασθενείς να γνωρίζουν το αίτιο της αλλεργίας τους, δηλαδή πότε ανθίζουν τα φυτά στα οποία έχουν ευαισθησία. Π.χ. η ελιά ανθίζει τον Απρίλιο - Μάιο, το περδικάκι (παριετάρια) από Μάρτιο - Μάιο και Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, το πεύκο Φεβρουάριο - Μάρτιο, το κυπαρίσσι από Νοέμβριο - Απρίλιο, και τα αγροστώδη (γκαζόν, βερμούδα, δημητριακά, κ.ά.) την άνοιξη (Απρίλιο - Μάιο - Ιούνιο).
Βέβαια η ανθοφορία τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν τους πειράζει κάποιο φυτό, μπορεί και τα συγγενή φυτά να τους ενοχλούν (π.χ. η ελιά είναι συγγενής με λιγούστρο, πασχαλιά, φλαμουριά (τίλιο), φράξο).

Τέλος, να κάνουμε μια υπενθύμιση, ότι οι αλλεργίες συνήθως κληρονομούνται οπότε μπορεί ο πατέρας να έχει ρινίτιδα, το ένα παιδί άσθμα και το άλλο αδελφάκι ρινίτιδα - επιπεφυκίτιδα και άσθμα.
Όταν λοιπόν έχουν συνάχι, φτέρνισμα, κόκκινα μάτια, φαγούρα στη μύτη, τα μάτια, τα αυτιά και το λαιμό, και τέλος αν παρουσιαστεί και βήχας, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος, θα πρέπει να επισκεφθούν αλλεργιολόγο να τους κάνει τα τεστ και αφού βρεθεί το αίτιο της αλλεργίας ν'αποφασιστεί και η θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου