Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Αλλεργικά Τεστ: Τι είναι και πώς γίνονται

Τι είναι τα αλλεργικά δερματικά τεστ και για ποιες αλλεργίες εκτελούνται;

   Τα αλλεργικά δερματικά τεστ είναι η διαγνωστική προσπέλαση για την ανεύρεση του αιτίου των αλλεργιών. Περιλαμβάνουν τις αναπνευστικές αλλεργίες (αλλεργική ρινίτις, άσθμα, επιπεφυκίτις), με σχεδόν 100% αποτελεσματικότητα, τις τροφικές αλλεργίες με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς και τις αλλεργίες σε σφήκες και μέλισσες, αλλά και στα φάρμακα, κλπ.

   Τα αλλεργικά δερματικά τεστ (prick tests), γίνονται στην έσω επιφάνεια του αντιβραχίονα ή και στην πλάτη, τοποθετώντας σταγόνες των αλλεργιογόνων ανά δύο-τρία εκατοστά και κάνοντας ελαφρύ νυγμό στο σημείο της σταγόνας (προσοχή: όταν έχει δερμογραφισμό ο ασθενής μπορεί να βγουν ψευδώς θετικά). Βέβαια, ο ασθενής πρέπει να έχει διακόψει τα αντιισταμινικά φάρμακα (χάπια, ρινικά spray ή κολλύρια), τουλάχιστον 4 ημέρες πριν, ενώ ακόμα απαιτείται προσοχή όταν λαμβάνονται ηρεμιστικα, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, κ.ο.κ.


   Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων βγαίνει σε 10-15' με πλήρη αξιοπιστία σε περίπτωση αλλεργίας, και από το αποτέλεσμα των τεστ αποφασίζουμε και το είδος της απευαισθητοποίησης, ειδικά όσον αφορά στην αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Βέβαια, μπορεί να βρεθούν θετικά δερματικά τεστ, αυτό όμως δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα αρχίσουμε θεραπεία εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, και μόνο σε συνδυασμό με το ιστορικό του ασθενούς. Τα τεστ γίνονται από οποιαδήποτε ηλικία αν παραστεί ανάγκη (π.χ. για τροφικές αλλεργίες στα παιδιά), αλλά απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων γι'αυτή την ηλικία.



   Τα αλλεργικά δερματικά τεστ είναι ασφαλή, ακίνδυνα, αξιόπιστα, ανώδυνα και άμεσα, και λιγότερο δαπανηρά από τις εξετάσεις αίματος (Rast tests). Είναι in vivo δοκιμασίες, που τις βλέπει και ο ίδιος ο ασθενής, με την προϋπόθεση να γίνονται από έμπειρο ιατρό και ει δυνατόν αλλεργιολόγο.

   Για την ορθή εκτίμηση των αποτελεσμάτων απαιτείται συνδυασμός ιστορικού και εξετάσεων αίματος, ειδικά σε περίπτωση δερμογραφισμού. Στα αλλεργικά δερματικά τεστ υπάγονται και τα patch test που γίνονται στην πλάτη για ανεύρεση αλλεργίας στα μέταλλα (νικέλιο, faux bijoux, κλπ), αρώματα, χημικές ουσίες, συντηρητικά, κ.ο.κ. Αυτά όμως γίνονται διαφορετικά και τα αποτελέσματά τους είναι εμφανή μετά από 2-3 ημέρες.

   Τέλος, επειδή οι περισσότεροι ασθενείς (και ιδιαίτερα τα παιδιά), εν αγνοία τους αισθάνονται φόβο με το άκουσμα της λέξης τεστ, να υπενθυμίσω ότι τα τεστ αυτά είναι ανώδυνα και ασφαλή.

105 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Τα αλλεργικά δερματικά τεστ είναι επιφανειακά και δεν πονάνε. Η αίσθηση είναι ένα ελαφρύ τσίμπημα (με την προϋπόθεση βέβαια, ότι γίνονται από ειδικό ιατρό που έχει εκπαιδευτεί πάνω σε αυτά).

      Διαγραφή
  2. Σε δημόσιο νοσοκομείο μου είπαν ότι πρέπει να κάνω εισαγωγή για τρεις ημέρες για να κάνω το τέστ γιατί τόσο πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Ρωτήστε τους, γιατί τόσο πολύ? Τι είδους τεστ είναι αυτό?

      Διαγραφή
  3. opios astenis xeri gia ton alergiologo tzovairi aristidi parakalo na grapsi stin selida. eimai astenis toy apo to 1989 /2001 ektote exo figi sto exoteriko kai exo xasi ta ixni toy thlefona k.l.p.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείς να πας να κάνεις τέτοιο τεστ χωρίς να έχεις δει κάποιο σύμπτωμα Απλώς για να είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις αλλεργία σε κάτι ή όχι και επίσης Που μπορώ να πάω να κάνω τέτοιο τεστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τι σας πειράζει έστω και χωρίς συμπτώματα μπορείτε να τα κάνετε, αλλά δεν υπάρχει λόγος εφόσον δεν έχετε συμπτώματα.

      Διαγραφή
  5. πρέπει να είμαι νηστική για να δώσω αίμα για τα αλλεργικά τέστ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πόσο κοστίζει ένα τέτοιου είδους τεστ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τιμή εξαρτάται από τον αριθμό και το είδος των τεστ που θα κάνετε.

      Διαγραφή
  7. Είμαι αλλεργική στη παραφαινυλενοδιαμινη(ppd). Στα αρώματα. Στις χρωστικές των τροφίμων κ των φαρμάκων. Έχω κανει rast test για λιδοκαινη,penicillyl V,amixicillin κ βγήκαν αρνητικά. Ήθελα να ρωτησω κατα ποσο αξιόπιστα είναι τα rast test; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.

      Καταρχάς πρέπει να διαχωρίσουμε ότι διαφορετικά τεστ είναι τα prick (εικονιζόμενα), διαφορετικά τα patch (για καλλυντικά, κλπ., που κολλλωνται στην πλάτη), και διαφορετικά τα RAST, τα οποία είναι αίματος.

      Τα RAST φαρμάκων, δεν είναι πάντα αξιόπιστα, γι'αυτό λαμβάνουμε υπόψη πρώτα το ιστορικό του ασθενή και μετά τα υπόλοιπα.

      Όσον αφορά τα RAST τεστ που αφορούν τις υπόλοιπες κατηγορίες αλλεργιών (στις γύρεις, στα ζώα, στα ακάρεα, κλπ.) θεωρούνται αξιόπιστα αλλά πάντα πρέπει να διασταυρώνονται με τα αντίστοιχα δερματικά (prick test), και το αντίστροφο. Και πάλι λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό του ασθενή για μία σωστή διάγνωση, διότι μπορεί να έχει θετικά prick ή rast test και παρόλα αυτά να μη παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργίας.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα. Έχω ένα βρεφικη 6 μηνών έχουμε ένα ιστορικό αναφυλακτικου σοκ σε αμπικιλινι. Έχουμε κάνει το Μπατ τεστ για 4 αντιβιοτικά αμπικιλινι αμοξικιλινη κεφουροξιμη και κεφακλορη.. βγήκε οριακά θετικό η αμπικιλινι. Αυτό πως γίνεται ενός έχει περάσει αναφυλακτικό σοκ απ' τν αμπικιλινι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα σας. Εάν πράγματι πρόκειται για αλλεργικό σοκ στην αμπικιλλίνη, το γεγονός πως η εξέταση αίματος βγήκε οριακά θετική αποτελεί θετικό στοιχείο. Καμιά φορά ωστόσο οι εξετάσεις δεν συμβαδίζουν με την κλινική εικόνα. Επιπροσθέτως όντας βρέφος 6 μηνών θα πρέπει να γίνει στο μέλλον επανεξέταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είμαι τεχνητρια νυχιών κ από το καλοκαίρι υποφέρω με τα χέρια μου!
    Ξαφνικά εμφανισα αλλεργία με έντονη φαγούρα γύρω από τα νύχια. .πρήξιμο κ κοκκινιλα!Πήγα σε δερματολόγο μου εδωσε κρέμα αλλά τίποτα!Μετά από καιρό αφού ηρέμησαν έκανα μια δοκιμή να κάνω πεντικιούρ κ με έπιασε ακριβώς το ίδιο αλλά κ στα χέρια χωρίς να τα έχω βάψει. ..επίσης κάτω από τον καρπό εμφανίστηκε εξάνθημα με φαγούρα!!Τι πρέπει να κάνω για να το αντιμετωπίσω? ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανόν όπως εγώ ξαφνικά να έχεις εμφάνιση φωτό αλλεργία στη λάμπα UV

      Διαγραφή
  11. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ,ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ,ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ PATCH TEST.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαι αλλεργική στα μέταλλα και ποτέ δεν εχω κάνει τεστ στα 27 μ γίνετε να προκαλέσει αυτό σε κάποιο φάρμακο πρόβλημα;; Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, χωρίς πλήρη έλεγχο δε γίνεται να σας απαντήσω σε κάτι τόσο σοβαρό.

      Διαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. Ανάλογα με το ιστορικο του ασθενους γινονται διαφορετικα τεστ. Το ενα prick test κοστίζει 3 ευρώ, ενδεικτικά.

      Διαγραφή
  14. PEG πλυαιθυλενικη γλυκόλη (macrogol) έκδοχο του εμβολίου της Pfitzer...... Πήρα Φορτρανς (μακρογκόλη 4000) που είναι για κωλονοσκόπηση (καθαρισμός εντέρου) έκανα "κρέμα" μια ποσόητα και την έβαλα σην εσωτερικη πλευρά του αγκωνα και πίσω στο αυτί....... Χρειάζεται να κανω νυγμο στο δέρμα; (νομίζω ότι ναι.......) η αρκεί η 48ωρη παραμονή επιθέμαρος (χανζαπλάστ εμποτισμένο....) γιανα μου δώσει μια ένδειξη; Βέβαια θα υπα΄ρχουν γιατροί εκει και ενέσεις επινεφρίνης ....ελπίζω...... Κάποιο σχολιό σας θα μου ήταν χρήσιμο. εδώ πουβρίσκομαι η προσπέλαση προς αλλεργιολόγο είναι...μακρινό όνειρο!!!!! Ουτε καν γιατρό,μετά δυσκολίας φαρμακείο.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας,
      Υπάρχουν τα prick test και τα patch test. Νυγμο δε θα προτεινα σε καμια περιπτωση γιατι δεν ειναι ασφαλες για ολες τις ουσιες. Prick test κανει μονο ιατρος, συγκεκριμενες ουσιες.
      Οσο για το εμβολιο, γινεται σε ελεγχομενο περιβαλλον, οπου υπαρχει αμεση αντιμετωπιση για τυχον εκτακτα περιστατικα, δε χρειαζεται ανησυχια και πειραματα.

      Διαγραφή
  15. Καλησπερα! Για τα τεστ που γινονται στο δερμα (prick) , η χρηση οποιουδηποτε φαρμακου ή αλοιφης πχ κορτιζονουχο, αντιμυκητιασικο, κλπ που ειναι ισχυρα, ποσες μερες πριν πρεπει να εχει διακοπει? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Το ιδανικό είναι να μην παίρνετε αντισταμινικό χάπι για τουλάχιστον 4 μέρες πριν τα τεστ, και αλοιφές για 3 ημέρες πριν τα τεστ.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω παρα πολυ για την ανταποκριση και την ενημερωση!!!

      Διαγραφή
  16. Καλησπερα. Έχοντας μια κλινική εικονα και από τον ΩΡΛ και από αλλεργιολογο αλλεργικής ρινιτιδας και με ξεκάθαρη συμπτωματολογία με αιτιολογία σκυλι,αλλά βγαίνοντας τα δερματικά τεστ και οι αιματολογικές lge και επιθυλιου σκύλου αρνητικά ..σ αυτήν την περίπτωση τι γινεται ;μπορεί να ξεκινήσει ανοσοθεραπεία;Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπερα. Έχοντας μια κλινική εικονα και από τον ΩΡΛ και από αλλεργιολογο αλλεργικής ρινιτιδας και με ξεκάθαρη συμπτωματολογία με αιτιολογία σκυλι,αλλά βγαίνοντας τα δερματικά τεστ και οι αιματολογικές lge και επιθυλιου σκύλου αρνητικά ..σ αυτήν την περίπτωση τι γινεται ;μπορεί να ξεκινήσει ανοσοθεραπεία;Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας,

      Δεδομένων των όσων μου λέτε, καλό θα ήταν αρχικά να έρθετε σε επαφή με το σκυλί, για να δείτε ότι όντως τα συμπτώματά σας αρχίζουν ή επιδεινώνονται κατά την επαφή σας με το ζώο (αυτό είναι φυσική πρόκληση στο αλλεργιογόνο), εκτός εάν βέβαια έχετε αλλεργία στα ακάρεα που υπάρχουν στο τρίχωμα του ζώου.

      Μπορεί να γίνει υπογλώσσια ανοσοθεραπεία με το αλλεργιογόνο του σκύλου, και εάν υπάρχει βελτίωση συνεχίζουμε.

      Διαγραφή
  18. Καλησπέρα σας. Έχω πολλές αλλεργίες σε τροφιμα πχ. Αρνί κατσίκι , μέταλλα, φυτά, έντομα όπως την κάμπια του πευκου και σφίγγα αλλά και φάρμακα πχ μορφίνη, ηπαρίνη. Δεν έχω πάει όμως ποτέ σε αλλεργιολογο για να κάνω τεστ. Θεωρείτε ότι θα ήταν απαρετιτο ή αρκεί να αποφεύγω όσα έχω αλλεργία; ρωτάω γιατί με τον κερο εμφανίζω αλλεργία σε κενουρια πράγματα. Αν πάω σε αλλεργιολογο και πληρώσω για όλα αυτά τα τεστ και μετά από ένα μήνα εμφανίσω αλλεργία σε κάτι άλλο δεν είναι χαμένος κόπος; ή μήπως διακινδυνεύω την υγεία μου με το να μην πηγαίνω σε αλλεργιολογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να εξεταστείτε δωρεάν στα νοσοκομεία Αττικό, Λαικό ή Σωτηρία που έχουν πολύ καλούς αλλεργιολόγους, η αποφυγή ελέγχου δεν είναι λύση σε καμία περίπτωση.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ αλλά είμαι στο Ηράκλειο Κρήτης και δεν έχουμε αλλεργιολογο στα δημόσια νοσοκομεία

      Διαγραφή
  19. Φυσικα η απάντηση η έγκυρη θα προέλθει από τον γατρό. ωστόο η πολλαπλότητα και πολυ-παρουίαση αλεργικών φαινομενων διαρκώς σε σένα Νίκο, θα πρέπει πιθανά πέρα από την επιτημονική εξιδικευμένη αντιμετώπιση που θα σου συστήουν οι γιατροι, πρέπει να ειναι και ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ....η αν θες ψυχοθεραπευτική πιο σωστά (πιθανολογώ....) Αν λάβεις υπόψιν ότι παραπολλά δερματικά προβλήματα είναι ψυχογενούς αιτιολογίας (από ψωρίαση μέχρι εξανθηματα γενικευμένα κλπ)
    "υποτηρίζουν" τοότι πρέπει να δεις και ψυχο-ιατρικά την δύσκολη περίπτωή σου... Καμιά φορά ολαός με την απλή του γλώσσα δίνει απαντήσεις και σ΄αυτά!!! Δεν λέμε συχνά "Συγχίστηκα και έβγαλα καντήλες";;;(πόμμφους εννοεί.....) Θεωρώ επαναλαμβάνω πέραν της επιστημονικής προσέγγισης της ειδικευμένης , θα πρέπει να φροντίσεις και για την ηρεμά και ψυχική οου "γιατριά" .Κοντολογής πιτεύω ότι ποά άπό αυτά που αιθάνεαι και αναγνωρ΄ζεις ως αλλεργία, οφείλονται στην πιθανά κακή ψυχολογική σου κατάταση......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σας, προ τριετίας νοσηλεύτηκε σε ιδιωτικό θεραπευτίριο για την αντιμετώπιση σκολυκοϊδιης. Μετά το εξιτήριο μου μου εκδηλώθηκε αλλεργική αντίδραση σε όλο μου το σώμα (ηφαιστιογενή κάλικες). Ξανανοσηλεύτηκα και το αντιμετωπίσαν τότε με ενημέρωσαν να αποφεύγω την λήψη μη στεροιειδή φάρμακα τώρα αντιμετωπίζω τενοντίτιδα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να λάβω σωστή φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχει συγκεκριμένο τεστ που να μπορώ να κάνω ώστε να δω ποια φάρμακα είναι ασφαλή να λαμβάνω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, στο ιδιωτικό ιατρείο δεν υπάρχει κάτι, απευθυνθείτε σε νοσοκομείο για να ενημερωθείτε.

      Διαγραφή
    2. Kalispera SAS exo Edo Kai dio meres entoni fagoura sta xeria me ksekinai Kai meta sto lemo Kai sxedon se opio simio ksinome kokinizi Kai bgenoun Kati mikra aspra spithourakia apo ti mpori na einai ti test prepi na gini Kai poso kostizi ????

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα!
    Έχω βήχα (ξηρός βήχας) εδώ και ένα μήνα
    Έχω πάει στο γιατρό και μου είπε ότι είναι αλλεργικος βήχας. Μου έδωσε κάτι χάπια για 10 μέρες και για αυτό το διάστημα ήμουνα κάπως καλύτερα αλλά τώρα που έχω τελειώσει τα χάπια έχω πάλι βήχα όπως πριν..
    Θα μπορούσατε να μου πείτε πως γίνεται και που το τεστ αλλεργίας για βήχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, παρακαλώ επικοινωνήστε στο 6944510021 για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες βάσει του ιστορικού σας.

      Διαγραφή
  22. καλησπερα!η συζυγος θα κανει στις εμβολιο 7 μαιου μαλλον,το μοντερνα!εχει κνιδωση καθε τετοια εποχη η οποια πυροδοτειται απο το φως του ηλιου.βγαζει πομφους κοκκινιλες και πολλη φαγουρα κυριως στο στηθος!παιρνει αντισταμινικα και κορτιζονουχα για ανακουφιση!φετος μεχρι τωρα ειναι καλα , καμια εξαρση!να κανει ενα αλλεργικο τεστ για αυτο το peg το οποιο βρισκουν οτι μαλλον ευθυνεται για τα πολυ λιγα ευτυχως αναφυλακτικα επεισοδια ? ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, εννοείται να το κάνει, δε βλάπτει η επιβεβαίωση. Γίνεται σε ελάχιστα μικροβιολογικά εργαστήρια αυτή η εξέταση, όχι σε αλλεργιολογικά ιατρεία.

      Διαγραφή
  23. Για αλλεργία σε φάρμακα όπως στη πενικιλίνη, πως γίνεται η εξέταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, υπάρχουν εξετάσεις αίματος γι'αυτό, καθώς και ορισμένα τεστ που υπάρχουν σε εξειδικευμένα κέντρα.

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα σας.Τον περασμένο Νοέμβριο έκανα για δεύτερη φορά το vaxigrip tetra καιμεσα σε λίγα λεπτά εμφάνισα έντονη ταχυπαλμια,ζάλη και ελαφριά δύσπνοια.Πηγα στο νοσοκομείο όπου δε χρειάστηκε να μου χορηγήσουν κάποιο φάρμακο.Μπορω να κάνω το εμβόλιο της pfizer ή αποτελώ αντένδειξη.Εχω κάνει έλεγχο στο έκδοχο της pfizer μακρογολη και είμαι αρνητική.Μπορω να ελέγξω κάτι άλλο; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση χωρίς λήψη πλήρους ιστορικού, επίσης για το εμβόλιο της pfizer, υπάρχει τεστ (που γίνεται σε συγκεκριμένα εργαστήρια) για την ουσία PEG (πολυαιθυλενογλυκόλη) την οποία επίσης θα έπρεπε να ελέγξετε. Χρειάζεται πλήρης έλεγχος για να σας απαντήσω.

      Διαγραφή
  25. Καλησπερα σας..μαλλον ειμαι αλλεργικη στα αντιφλεγμονωδες φαρμακα...βασικα εμφανισα ξαφνικα αναφλεξια οταν πηρα το arcoxea...πραγμα που το επερνα και πριν και δεν ειχα προβλημα..τωρα θα κανω το εμβολιο Pfaizer...ποια τεστ πρεπει να κανω και ποσο θα μου κοστίσουν....ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, πρέπει να ληφθεί πλήρες ιστορικό, υπάρχουν διάφορα τεστ που πρέπει να γίνουν.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα σας. Είμαι 18 χρόνων. Μόλις κλείσαμε για το πρώτο lock down με έπιασε μετά από περίπου 3 εβδομάδες σφύριγμα στα πνευμονία δεν το έδωσε πολύ σημασία τις πρώτες 3 μέρες γιατί γενικά έχω στραβό διάφραγμα στην μύτη μου και γενικά έχω περάσει πολλές βρογχιωλιτεδες και είμαι επιρρεπείς. Μετά από 3 μήνες οπότε μου είχε εμφανιστεί το σφύριγμα πήγα σε γιατρό για να μου πει τι έχω γιατί δεν είχαν φύγει τα συμπτώματα. Μου είπε ότι έχω αλλεργικό άσθμα αλλά γενικά δεν έχω ιστορικό για αλλεργικό άσθμα. Γενικά τώρα μετά από 2 μήνες περίπου που σταμάτησα τα εισπνεόμενα με πιάνει το σφύριγμα 1 ή και 2 φορές την εβδομάδα μπορεί και καμιά φορά. Ακόμη πριν καλά καλά εμφανιστεί αύξηση των κρουσμάτων είχα πάει σε γιατρό γιατί με είχε πιάσει βήχας με φλέμα και μου είπε ότι έχω βρογχιωλιτιδα. Υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει λάθος διάγνωση και να μην εχω αλλεργικό άσθμα και να είχα περάσει καμία ίωση ή και κορωνοιό και να με έχει αφήσει κάποιο πρόβλημα στα πνευμονία. Θα πρέπει επίσης να κάνω τεστ αλλεργιών; Η άποψη σας θα με βοηθούσε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Οπωσδήποτε χρειάζονται τεστ αλλεργίας για τη διάγνωση του αλλεργικού άσθματος, η συμπτωματική θεραπεία δε δίνει λύση στο πρόβλημα γι'αυτό και το πρόβλημα επανέρχεται, πρέπει να βρείτε το αλλεργιογόνο αίτιο μέσω των τεστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα σας. Εμφανίζω πολύ συχνά δερματικά εξανθήματα με τις κρέμες και τα αντηλιακά προσώπου. Τι είδους τεστ πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα, τσίμπημα σφήκας μουδιασμα στη γλώσσα και ταχυπαλμία
    και μετά απο 2 μέρες έντονο πρηξιμο στο χερι αντιμετωπίστηκε στο νοσοκομειο.Εκανα rast test βγήκε 1.8στη σφήκα και ige700.Με φοβισαν παρα πολυ για τον επόμενο νυγμο μου έδωσαν όλο το kit για να είμαι ετοιμη.Ειναιοντως τόσο σοβαρό;Επίσης πασχω κάθε χρόνο από αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκιτιδα. Μήπως πρεπει να κάνω παλι εξετάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ! Πρέπει να έχετε το κιτ αντιμετώπισης παντα μαζί σας. Θα σας έλεγα να έχετε ένα στο σπίτι αφημένο και ένα στην τσάντα πάντα σαν "μπρελόκ" π.χ. Επίσης καλόν είναι σε εξοχές (εκδρομές κλπ) να μην είστε μόνη να φοράτε κάποιο παντελόνι-πουκάμισο από λευκό η ουδέτερο γενικάχρώμα (οχι "λουλουδάτα" εμπριμε κλπ) και να αποφεύγεται όταν είσθε στο ύπαιθρο-εξοχή τα αρώματα απσσμητικά με άρωμα κλπ. Η ψυχραιμία και η γνώση πως να αντιμετωπίσετε την ευτυχώς διεγνωσμένη σας αλλεργία είναι τα δύο όπλα σας που θα σας προτατέψουν από κάθε δυσάρεστη έκπληξη. Επίσης αποφύγετε μέρη όπου υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα η πολλά λουλουδια (το προφανές...) Οσον αφορά τα υπόλοιπα ρινίτιδα επιπεφυκίτιδα κλπ τα έχει πλέον λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας η μισή Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σας ευχαριστω για την απάντηση γιατρέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. καλησπερα!εχω κανει την μια δοση moderna και δεν αντιμετωπισα κανενα αλλεργικο προβλημα!υπαρχει περιπτωση να αντιμετωπισω κατι αλλεργικο στην 2η δοση?εχω κνιδωση στην θερμοτητα και τον ηλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνετε πως χωρίς να σας έχω εξετάσει και να γνωρίζω το ιστορικό σας, δε γίνεται να σας απαντήσω σε κάτι τόσο σημαντικό μέσω ίντερνετ. Γενικότερα ωστόσο τα άτομα με συνήθεις αλλεργίες δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

      Διαγραφή
  33. Καλημέρα σας,μετά από ένα τσεκ απ' ρουτίνας και μη γνωρίζοντας ότι μια εξέταση ήταν η ανοσφαιρινη Ige, έφαγα φράουλες και μου βγήκε 3424. Να το ψάξω περισσότερο ή όχι και κατά πόσο θα δημιουργήσει πρόβλημα με το εμβόλιο της Pfizer; Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, δε νομίζω πως είναι από τις φράουλες αλλά χωρίς να έχετε κάνει γενικό αλλεργιολογικό έλεγχο δεν είναι ασφαλές να σας απαντήσω.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση!

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα.
    Εδώ κ 15 μήνες αντιμετωπίζω μια καθημερινή δυσφορία που δεν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.Εχω πάει σε ωτορινολαρυγγολόγο,καρδιολόγο,πνευμονολογο,γαστρεντερολογο, ενδοκρινολόγο με πλήρη έλεγχο για κάθε ειδικότητα.
    Υποβλήθηκα σε καυτηριασμό κάτω κογχών και ύστερα έκανα εξετάσεις για την αλλεργία(αιματολογικές και δερματικές).
    Διαγνώστηκα με αλλεργική ρινίτιδα.
    Είμαι αλλεργικός σε γύρη ελιάς και κυπαρισσιού.Ξεκινησα ανοσοθεραπεια πριν μια βδομάδα αλλά αμφιβάλλω για τα αποτελέσματα της καθώς το σύμπτωμα το χω όλο τον χρόνο ενώ οι αλλεργίες μου είναι εποχικές.
    Πρέπει να τονίσω ότι δεν παρουσιάζω άσθμα.
    Ποια η γνώμη σας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ο Αλλεργιολόγος που γνωρίζει το πλήρες ιστορικό σας είναι αυτός που μπορεί να αξιολογήσει εάν η ανοσοθεραπεία είναι η λύση στο πρόβλημά σας. Εγώ πρέπει να σας ρωτήσω πολλά πράγματα πριν σας πω ότι είναι, ή δεν είναι η λύση για σας. Η ανοσοθεραπεία γενικά διαρκεί 3-5 χρόνια και η βελτίωση (μέχρι και 80%) φαίνεται συνήθως από το 1ο εξάμηνο, συνεπώς πρέπει να δώσετε χρόνο για να δείτε τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας. Πρέπει να κάνετε μία συζήτηση με τον Αλλεργιολόγο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Kalispera sas Tha ithela na rotiso an thelo na pao se alergiologos ine proti fora prepi na minchrizmopijo ute ta rinika spray ja kapies meres rotao jati ine diskolo choris afto na anapnevso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα θα πάτε να σας εξετάσει κι αν χρειαστεί να κάνετε τα τεστ θα σας πει ο ίδιος τι χρειάζεται να πάρετε και τι να κόψετε.

      Διαγραφή
  37. Γεια σας θα ηθελα να σας ρωτησω η κορη μου ειναι 2 χρονων και παρουσιασε απο μωρο αλλεργια στο γαλα. Απευθυνθηκαμε σε παιδοαλλεργιολογο και της κανει ανα διαστηματα δερματικα τεστ τα οποια ακομα βγαινουν θετικα. Ωστοσο σιγα σιγα την εισαγει στα παραγωγα του γαλακτος τωρα τρωει π.χ. τυρι. Τα δερματικα τεστ ειναι αξιοπιστα;μπορει να εχει ξεπερασει την αλλεργια και τα δερματικα τεστ να βγαινουν θετικα; ραστ ειχαμε κανει μονο πιο παλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, σε τόσο μικρή ηλικία δεν είναι πάντα αξιόπιστα, γι'αυτό προτείνεται και η επαλήθευση μέσω rast.

      Διαγραφή
  38. Γεια σας,ειμαι 32 χρονων και μεχρι τα 16 μου ειχα σοβαρο προβλημα με αλλεργιες,εβγαζα κοκκινιλες με πριξιμο σε ολο το σωμα οι οποιες επεμεναν για αρκετες μερες και μαλιστα 2 φορες χρειαστηκε να παω στο νοσοκομειο και να μου χορηγησουν ενδοφλεβια κορτιζονη.Με πειραζαν απο τροφες μεχρι αντιβιωσεις και σε καποια αλλεργικα τεστ που ειχα κανει τοτε μου ειχαν πει οτι ειμαι αλλεργικη στην ισταμινη. Θα ηθελα να ρωτησω αν με τετοιο ιστορικο ειναι ασφαλες να κανω το εμβολιο του κορονοιου και αν πρεπει να κανω καποιες συγκεκριμενες εξετασεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας,
      Αρχικά η ισταμίνη βγαίνει θετική σε όλους.
      Εάν θέλετε να δείτε εάν είστε αλλεργικός στα έκδοχα των εμβολίων του κορωνοιού, υπάρχουν ειδικές εξετάσεις αίματος που μπορείτε να ζητήσετε.
      Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον κορωνοιο, διαβάστε αυτό το άρθρο καλύτερα: https://nikostsaptsinos.blogspot.com/2020/12/blog-post.html

      Διαγραφή
  39. Καλησπέρα πήγα να κάνω το εμβολιο της phizer κι Δεν μου το κανε το νοσοκομείο Βέροιας γιατί είμαι αλλεργική στη γαστρογραφινη κι στο κέντρο στην tavanik κι κάποιες δυσανεξιε; λακτόζη γλουτένη..τι κάνω πανικοβληθηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα σας, στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής που προαναφέρατε, γίνονται τα απαραίτητα τεστ και οι εξετάσεις αίματος για τα εκδοχα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού; είμαι αλλεργική στην πενικιλλινη, αμοξιλινη, με πολλά αλλεργικα σοκ στο ενεργητικό μου, ακόμη και σε μια απλή ίωση χρειάζεται να κάνω ενέσεις κορτιζόνης για να αναπνεύσω.. Θα ήθελα να με κατευθύνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αν ήδη έχετε παρουσιάσει όπως δηλώνετε αλλεργικά σ ο κ τότε σίγουρα είναι μια σαφής αντένδειξει για τον εμβολιασμό σας. Ωστόσο θα πρέπει να μιλησετε με τον αλλεργιολόγο σας,να περιγράψετε τι ακριβώς αντιμετωπίσατε κατά την διάρκεια των πολλών όπως αναφέρετε σοκ και εκείνος θα σας κατευθύνη με απόλυτη και πλήρη ασφάλεια στο τι πρέπει να πράξετε για να μην έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Επιτρέψτε αλλά επειδή ηκατάσταση "αλλεργικο σοκ" έχει συγκεκριμένη συμπτωματολογία και ενίοτε όχι ευκολη πρόγνωση, και επίσης επειδή σημειώνετε ότι πρέπει να κάνετε κορτιζόνη συχνά για να αναπνεύσετε, δεν θεωρώ δόκιμο τον να ζητάτε λύση μέσω ιστότοπου. Η ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟ ΣΑΣ, θα σας ηρεμήσει καιθα σας δώσει την λύση που έχετε ανάγκη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλημέρα σας θέλω να κάνω την πρώτη δόση phiser αλλά θα θελα την συμβουλή σας, γιατί έχω διάφορες αλλεργίες με τρόφιμα,κ από άγχος να πάω πρώτα σε αλλεργιολογο; ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλησπέρα θα ηθελα να ρωτήσω αν τα τεστ αλλεργίας δερματικά και αίματος συνταγογραφούνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημέρα σας!έκανα τέστ αλλεργίας στο peg και βρέθηκα θετική με τιμή 6.25 με όριο το 2......μπορώ να ρισκάρω να κάνω το εμβόλιο της moderna....?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, εάν δε δω τις εξετάσεις και το ιστορικό σας, δεν είναι ασφαλές να σας απαντήσω. Εάν όντως έχετε αλλεργία στην PEG, η ουσία αυτή περιλαμβάνεται και στο εμβόλιο της pfizer, και στο εμβόλιο της moderna, συνεπώς οι μόνες σας επιλογές είναι astrazeneca και jonhson's - αλλά μόνο σε περίπτωση που αποδεδειγμένα δεν έχετε αλλεργία, και το επιτρέπει το ιστορικό σας.

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα Σασ έχω την γινεκας μου δουλεύει σε εστιατόριο σε λάντζα και κάθε Καλοχερη 2 με 3 φορές στης 6 μονές του σεζόν γεμίζει όλο το σώμα της με κοκκινίλα και έχει πολύ φαγούρα. Πιγενουμε στω νοσοκομείο της βάζουνε όρο της φεβγουνε για την ώρα μετά από μέρες εμφανίζουντε πάλι τι μπορεί να είναι λέτε. Και τι τεστ πρέπει να κάνει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, πρέπει να γίνει γενικός αλλεργιολογικός έλεγχος.

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα! Μωρό, 5 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά κ έχει αίμα στις κενώσεις, μπορεί να κάποιο τεστ ώστε να ξέρουμε αν ευθύνονται τα γαλακτοκομικά που καταναλώνει η μαμά? Ώστε να κάνει κ σωστή αποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, είναι προτιμότερο να κάνει RAST (εξετάσεις αίματος για αλλεργία).

      Διαγραφή
  47. Καλησπερα σας!
    Ειμαι αλλεργικη σε αρκετα τροφιμα πχ λαχανο,αμυγδαλα,ακτινιδιο,μπροκολο,σταφυλι.Δεν εχω κανει τεστ αλλεργιας.
    Απο την στιγμη που γνωριζω τι με πειραζει και τα αποφευγω, θα ηθελα να ρωτησω εαν ειναι αναγκαιο να παω να κανω τεστ αλλεργιας και αν θα με βοηθησει σε κατι;

    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, πρέπει να γνωρίζετε σε ποια φαγητά είστε αλλεργική, γιατί πέρα από τα απλά, υπάρχουν και τα σύνθετα τρόφιμα όπου δε γνωρίζουμε πάντα τι ακριβώς μας πειράζει. Εάν είστε όντως αλλεργική, πρέπει να έχετε ταυτοποιημένες αλλεργίες και εάν είναι σοβαρές πρέπει να λάβετε καθοδήγηση από ειδικό για το τι θα κάνετε σε περίπτωση αντίδρασης, με κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση, κλπ.

      Διαγραφή
  48. Καλησπέρα σας...ο γιος μου 2.5 χρόνων αλλεργικός στο γάλα...κάναμε πρικ τεστ τα οποία βγήκαν προφανώς θετικά κ πρέπει ν κάνουμε κ ραστ... πρέπει ν περάσει διάστημα κάποιων ημερών ή μπορούμε κ την επομένη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, δεν παίζει κανένα ρόλο το πότε θα γίνουν τα rast, αρκεί να μην παίρνει φάρμακα το παιδί (π.χ. κορτιζόνη).

      Διαγραφή
  49. Καλησπέρα σας. Εδώ και 2 βδομάδες εμφανιζω μεγάλο βαθμό κνησμού στο σώμα και κοκκινίλες και σαν σπυράκια-μπιμπικάκια κάποιες φορές. Θέλω να καταλάβω αν ευθύνεται κάποιο τρόφιμο ή κάποιο καθαριστικό-απορρυπαντικό. Είχα και παλιά ανα διαστήματα τέτοια επεισόδια αλλά δεν έδωσα σημασία και πάντα καταλήγω να παίρνω xozal για να ηρεμήσω. Υποπτεύομαι αλλεργία σε τρόφιμο επεξεργασμένο (σόγια, κακαόμαζα κτλ). Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω? Που και ποιο το κόστος? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Αρχικά, όσον αφορά τις δερματολογικές αντιδράσεις, πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί το αίτιο.

      Για τον εντοπισμό τροφικής αλλεργίας, και αλλεργίας στα χημικά, γίνονται εντελώς διαφορετικά τεστ. Ειδικά όμως για τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μου αναφέρετε, δεν υπάρχουν εξετάσεις - καλό είναι να τα αποφεύγετε εάν υποπτεύεστε αλλεργία.

      Σε πρώτη φάση καλό είναι να προσπαθήσετε μόνοι σας να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας πειράζει, και να λάβετε δικά σας μέτρα προστασίας (π.χ. προστατευτικά γάντια όταν καθαρίζετε, απομόνωση τροφών), καθώς η καλύτερη θεραπεία σε αυτές τις αλλεργίες, είναι η αποφυγή.

      Εφόσον το πρόβλημα επιμένει, καλό θα ήταν να κάνουμε έναν γενικό αλλεργιολογικό έλεγχο, για παράγοντες διαφορετικούς από αυτούς που αναφέρετε.

      Διαγραφή
  50. Καλησπέρα σας,

    έχω αλλεργία στο ψάρι και πλέον έχω παρατηρήσει να έχω συμπτώματα ήπιας αλλεργίας στισ γάτες , σε κάποια απορρυπαντικά και την ανοίξη.Ποια διαδικασία πρεπει να ακολουθήσω? είναι πιο αποτελεσματικό το τεστ με εξέταση αίματος? τι κόστος έχει να εξετάστω για αυτές τισ κατηγορίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό είναι να γίνουν τα δερματικά, και μετά και του αίματος - ο συνδυασμός είναι ο καλύτερος. Για τα απορρυπαντικά θα τα συζητήσουμε. Το κόστος των δερματικών εξαρτάται από την ποσότητα, και των αίματος από την ασφάλισή σας.

      Διαγραφή
  51. Ειχα κανει ενχειριση βουβονοκηλης μου εδωσαν αντιβιωση ciproxin .πριν ακομη τελειωσω την αντιβιωση αρχισα να βγαζω σπιθουρακια σε ολο το σωμα αποτελεσμα να νοσηλευτο στο ΣΥΓΓΡΟΥ για ενα μηνα, η βιοψια εδειξε φαρμακευτικο εξανθυμα. δεν ξερω ομως αν ηταν απ την αντιβιωση ciproxin η απ την ναρκωση . τη πρεπει να κανω για να βρω τη ακριβως ηταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, καλό είναι να απευθυνθείτε στο Συγγρού για να σας κάνουν τεστ στα συγκεκριμένα φάρμακα.

      Διαγραφή
  52. Καλησπέρα σας έχω ξανα γράψει η μικρή στην ηλικία 2 μηνών πέρασε αλλεργικό σοκ από ενδοφλέβια αμπικιλινι, με πριξιμο σε όλο το πρόσωπο εξάνθημα και καρδιακη ανακοπή για καλή μας τύχη νοσηλευομασταν είδη. Μετά απ αυτό το γεγονός έχουμε κάνει όλα τα τεστ, δερματικα αιματολογικα και προκλήση στο αμοξιλ. Μου είπαν ότι είναι ασφαλές να πάρει αμοξιλ. Τι γνώμη έχετε εσείς μετά από ένα τόσο βάρη περιστατικό είναι ασφαλές να πάρει αντιβιοτικο ίδιας ομάδας; μπορεί να ήταν τοιχεο γεγονός το αναφυλακτικο σοκ? και μελλοντική να μην έχουμε αλεργια στην αμπικιλινι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Οι φαρμακευτικές αλλεργίες εμφανίζονται ξαφνικά. Το παιδί μπορεί τώρα όντως να μην έχει αλλεργία, αλλά σε 10 χρόνια να τη ξαναεμφανίσει ξαφνικά. Εφόσον οι εξετάσεις έγιναν πρόσφατα και βγήκαν αρνητικές, θεωρητικά τώρα μπορεί να λάβει Amoxil, αλλά παρά τις εξετάσεις, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δε θα εμφανιστεί κάποια αντίδραση. Γι'αυτό, το παιδί θα πάρει Amoxil και ομοειδή φάρμακα μόνο εάν είναι μεγάλη ανάγκη, και μόνο σε χώρο νοσοκομείου, ώστε να παρακολουθείται.

      Διαγραφή
  53. Καλημέρα , η μικρή μου κόρη έχει διαγνωστεί με εξετάσεις αίματος ότι είναι αλλεργική στις γατες ( αλλεργικό άσθμα). Στον σκύλο δεν υπήρχε αυξημένη τιμή αλλά δεν είχε και επαφή καθημερινή με σκυλί . Όταν βρίσκεται με σκυλιά δεν δείχνει να την ενοχλεί . Θα μπορούσα να σιγουρευτώ με τα τεστ ,γιατί θα θέλαμε να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι αλλά να είμαστε πρώτα σίγουροι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Ναι, μπορείτε να το διαπιστώσετε με τα αλλεργικά δερματικά τεστ.

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα πόσες μέρες μετα την αντίδραση ή τη λήψη του αλεργιογονου πρέπει να γίνει το Bad test?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας, αν εννοείτε το BAT test (τεστ διέγερσης βασεόφιλων), γίνεται 15 ημέρες αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση εάν θέλετε να κάνετε τέτοιο τεστ, θα συνεννοηθείτε με κάποιο μικροβιολογικό που το κάνει.

      Διαγραφή
  55. Καλημερα σας. Δευτέρα έχουμε ραντεβου για δερματικά τεστ σε παιδοαλλεργιολογο κ λόγω βρογχίτιδας παίρνουμε εισπνεόμενο αερολιν και φλοξοταιτ μέχρι Σάββατο πρωί. Επιτρέπεται? 19 μηνών αγοράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας, επιτρέπεται, αλλά πάντα πρέπει να συνεννοείστε με τον γιατρό σας που γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού.

      Διαγραφή
  56. Χαίρεται .. Θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάτι .. Διάβασα το άρθρο σας οτι σε περιπτώσεις δερμογραφισμού μπορεί να έχουμε ψευδή αποτελέσματα στα τέστ . Εχει ενα διάστημα πάνω απο μια βδομαδα που μ έχει ταλαιπωρήσει αλλεργία με εξανθήματα και ο δερματολόγος μου ανέφερε τον όρο αυτό .. αγνωστο σε μένα εως σήμερα . Μου πρότεινε φυσικά μετα την θεραπεία κάποιων ημερών να κάνω τα αλλεργικά τεστ . Πως λοιπόν θα μπορέσουμε να δούμε το αποτέλεσμα εφόσον και πάλι δεν θα ξέρουμε σίγουρα ? Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την συμβουλή σας .. Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Χρειάζεται, σε συνδυασμό με τα skin prick test, να κάνετε και εξετασεις αιματος για αλλεργια (rast test), και να διακοψετε τα αντιισταμινικα για 3 μερες τουλαχιστον πριν τα skin prick test. Τα αποτελέσματα θα πρεπει να εκτιμηθουν απο καποιον εμπειρο Αλλεργιολογο σε συνδυασμο με το ιστορικο σας.

      Διαγραφή
    2. σας ευχαριστώ πάρα πολύ ..

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα,
    Τα ενέσιμα τεστ απευαισθητοποιησης προκαλούν συμπτώματα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Αν εννοείτε τα δερματικά skin prick test, που φαίνονται παραπάνω στο άρθρο, είναι ακίνδυνα και ανώδυνα. Αν εννοείτε την ενέσιμη θεραπεία απευαισθητοποίησης με εμβόλια ανοσοθεραπείας, πρέπει να γίνονται από ειδικό Αλλεργιολόγο για αποφυγή σοβαρών συμπτωμάτων. Αν εννοείται τα δερματικά τεστ που είναι ενδοδερμικά, αυτά θέλουν προσοχή.

      Διαγραφή