Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Τροφικές αλλεργίες και Χριστούγεννα

Μαζί με τις ευχές μας για Χρόνια Πολλά για τις ημέρες των Χριστουγέννων και του νέου χρόνου, θα ήταν χρήσιμο οι αλλεργικοί μας στα τρόφιμα να προσέξουν το τι θα δοκιμάσουν, διότι μπορεί η γέμιση της γαλοπούλας να έχει από ρύζι και συκωτάκια μέχρι ξηρούς καρπούς (κουκουνάρι, καρύδι, κλπ), τροφές οι οποίες μπορεί να αποβούν επικίνδυνες. Μπορεί βέβαια οι πρωτεΐνες των τροφών να αλλοιωθούν με το μαγείρεμα και να μην είναι τόσο επικίνδυνες όσο οι ωμές.

Εάν καταλάθος μετά τη λήψη της τροφής κάποιος αλλεργικός αισθάνεται στομαχικές διαταραχές ή γαστρεντερικές ενοχλήσεις (π.χ. διάρροια, τάση έμετου, κλπ) καθώς και αν αρχίσει να φτερνίζεται και να παρουσιάζει φαγούρα στην περιοχή των ματιών ή του φάρυγγα, θα πρέπει να πάρει αμέσως τα αντιισταμινικά που έχει μαζί του καθώς και κορτιζόνη αν χρειαστεί.

Συνήθη αλλεργιογόνα τρόφιμα των εορτών είναι οι ξηροί καρποί, τα γλυκά (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, πάστες, κλπ), και προσοχή στα σύνθετα τρόφιμα όπως η γέμιση της γαλοπούλας, οι σαλάτες, κ.ο.κ. Εάν είναι αλλεργικός κάποιος σε κάποιο φαγητό και έρθει σε επαφή με άτομο που έχει φάει το αλλεργιογόνο τρόφιμο, τότε μπορεί (π.χ. ένα απλό φιλί) να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στον αλλεργικό.

Προσοχή στα παιδιά που δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθούν και να αποδέχονται τις απαγορεύσεις ειδικότερα σε θέματα διατροφής (όπως διάφορα σνακς και σοκολάτες). Ας ευχηθούμε ευτυχές το Νέο Έτος και με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου